Milli Mücadele'nin devam ettiği yıllarda, Maarif Vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı) tarafından Milli Marş için bir yarışma açıldı ve birinciye para ödülü verileceğini ilan edildi, katılım için ise 6 ay süre verildi.
Yarışmaya gönderilen 724 şiir Maarif Vekaleti'nde oluşturulan bir komisyonda incelenmiş ve içlerinden 6 tanesi seçilerek Meclis Matbaasında bastırılıp mebuslara dağıtılmıştı. Maarif Vekili olan Hamdullah Subhi Bey ise, başta nakden mükafat vaad edilmiş olması sebebiyle, yarışmaya katılmamış olan Şair Mehmet Akif Bey'e müracat ederek Milli Marş yazmasını istemişti. Bu istek üzerine "Ben mebusum, müsabakaya iştirak etmem sonra yazarım" diyerek yarışmaya katılmamıştır.
İkamet etmekte olduğu Taceddin Dergahında Kahraman Ordumuza ithafen İstiklâl Marşı'nı 17 Şubat 1921 günü kaleme alan Mehmet Akif müsabakaya iştirak etmeme konusunu; mebus olması sebebiyle katılımcıların değerlendirilmesinde, en uzak bir ihtimalle dahi olsa, adalete uygun olmayacağı düşüncesi ile yarışmaya katılmak istememiş ve "Ben Mebusum ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde bulunma sebebim zaten milletime hizmettir, yarışmaya katılarak hizmete bir vesile aramak bana yakışmaz; bu şiiri yazmak olsa olsa bir görevdir ve yapılan görev karşılığında maaştan başka bir ücret alınmaz" diyerek milletimize hem tarihi bir marş hediye etmiş hem de ders niteliğinde bir söz bırakmıştır.
İstiklâl Şair'imiz Mehmet Akif Ersoy'u, tüm Şehit ve Gazilerimizi bu anlamlı günde tekrar Yâd Eder, Saygı ve Minnetle Andığımızı Belirtmek İsteriz.
Ve Mehmet Akif'in Yazdığı Gibi;
"...
Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal:
Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet;
Hakkıdır, hakk'a tapan, milletimin istiklal!"